KOGO Architektura – pracownia architektoniczna | Centrum Promocji Nauki - KOGO Architektura - pracownia architektoniczna

Centrum Promocji Nauki

Współpraca: Magda Hess
Lokalizacja: Serbia | Belgrad
Powierzchnia użytkowa budynku: 16163 m2
Powierzchnia zabudowy: 1845 m2
Kubatura budynku: 76775 m3


Nowy Belgrad został zbudowany przy użyciu nowoczesnych zasad urbanistyki. Został stworzony przez grupę CIAM (International Congresses of Modern Architecture) – organizacji stworzonej w celu szerzenia zasad współczesnego ruchu architektonicznego. W tym czasie urbanistyka została stworzona z czytelnego systemu prostopadłych ulic, szybkich połączeń komunikacyjnych, otwartych i półotwartych parceli, a także dobrej jakości środowiska naturalnego.

Typowymi cechami architektury dla Nowego Belgradu są przejścia dla pieszych w parterach budynków, podcienia w parterze, wolne naroża parceli i wykorzystywanie dachów w celach użytkowych.

Projektowany budynek to wielofunkcyjny obiekt użyteczności publicznej. W budynku projektuje się przestrzenie wystawiennicze, salę konferencyjną, planetarium, science club, lokale gastronomiczne, pomieszczenia administracyjne oraz wszelkie niezbędne pomieszczenia do obsługi obiektu.

Zaprojektowany układ urbanistyczny działki – diagram Woronoja, tworzy układy komunikacyjne wewnątrz budynku, podział na bryły, poszczególne funkcje oraz doświetlenia. Główne funkcje budynku zostały wyniesione na wyższą kondygnację dzięki czemu komunikacja na działce rozkłada się na parterze. Projektowany budynek nawiązuje tym samym do zabudowy Nowego Belgradu charakteryzującej się podcieniami w parterach. Stropy niektórych funkcji oraz komunikacja zostały przeszklone w celu doprowadzenia jak największej ilości światła dziennego do wnętrza (w funkcjach, które wymagają doświetlenia). Dzięki szczelinom pomiędzy bryłami parter jest także doświetlony światłem naturalnym.

Projekt przewiduje dostępność z zewnątrz poprzez główne wejścia w obu strefach lobby. Restauracja posiada na parterze funkcję bistro, dostępną od strony parku. Dla zwiedzających park przewidziano osobne wejście prowadzące bezpośrednio do głównych funkcji wystawienniczych. Dla zwiedzających obiekt przewidziano boksy widokowe wychodzące poza obrys budynku z widokiem na park i inne funkcje otaczające budynek Centrum Promocji Nauki.